- en typ av satsning

2016-02-28
18:00:00

Tankar kring Löshoppning m. filmer
 
Löshoppning är en viktig bas för den blivande hopphästen som ung, för det är här den blir prestenterad för hinder för första gången - därför är det viktigt att gå lugnt ut och låta den ha kul!
Löshoppningen är även vårt sätt att se vad hästen kan prestera i senare liv.
Löshoppningen bygger väldigt mycket självförtroende hos hästen, och är ett bra sätt för den lite äldre hästen att jobba så den får tänka och bara ha kul. - Det har gett fantastiskt resultat på bl.a. min ena häst som haft oxerrädsla.
 
När man köper en i stort sett oinriden häst så brukar man oftast köpa den på stam och prestation i löshoppningen - jag hade aldrig t.ex. inte köpt en inriden häst som är hoppad uppsuttet bara för att ägaren säger att den löshoppas 1.50m men i själva verket bara hoppas 0.90m uppsuttet, då ska man aldrig gå på prestationen på löshoppningen utan den uppsuttna delen! (om man nu tänkt satsa i sporten, för den som bara vill rida kanske det är en kanonhäst för dig) för det är sån stor skillnad på löshoppningen och den uppsuttna hoppningen.
 Så bara för att  hästen hoppar  fint i löshoppningen betyder inte det att den är bra uppsuttet, kan vara en sak att tänka på!
 
 
Om man kikar lite på filmen här så ser man stor skillnad på sprången beroende på stamtavlan, den ena är avlad för att gå dressyr, och den andra för hoppning.
Och ett tränat samt lärt öga ser även varför hästen river ut, problemet sker i början på serien - försök hitta "felet"
 
 
Jag löshoppar ju mina hästar varje vecka under vintersäsongen, dock så går dom varannan gång alltså så löshoppas dom varannan vecka. Giisa sticker ut bland mina två, då hon verkligen hoppar utan större ansträningar så som filmen visar nedan, på sista gången kommer hon lite klumpigt in men löser sitt problem från förra gången och hoppar ut oansträngt med marginaler på minst 20cm på höjden 1.30m - och hon hoppar exakt likadant  uppsuttet, med marginaler och lika smidigt, alltså en häst med kapacitet för högre klasser + att hon är fantastiskt smart!
 
 
Jag känner att jag behöver en träff eller två med en mentaltränare och träna träna träna, för jag vill tävla upp henne i högre klasser, men jag har ju passerat åldern 18 och är inte lika galen som förr haha!
 
 

2016-02-23
21:37:12

Förutsättningar
 
I den här sporten handlar framgångarna väldigt mycket om vilka förutsättningar man har.
Min vardag består oftast av att hästarna jobbas ute i skogen, ibland går det bra och jag får dom avslappnade men ibland vill jag bara ge upp och sälja dom till en person som har bättre förutsättningar än mig, med bl.a. ridbana/ridhus på gården/stallet.
 
På sommaren har jag fantastiska lägen om vädret bara håller sig soligt och marken torr, har en stor gräsbana där både hindermaterial får plats och markjobbet kan trimmas och sen två stora åkrar där konditionen tränas plus att skogsvägarna är fantastiska med blandat underlag för optimal träning.
Men... alltid ett men, vägarna är kohagar då och då...
 
Vintertid är dessa åkrar kanon om marken frusit och det kommit typ +3dm snö, fantastiskt att jobba när dom pulsar, musklerna byggs verkligen ordentligt!
Skogsvägarna är väl lite halvdåliga vintertid, då det är typ skidspår på typ 50% av vägarna...
 
Jag har ridhus ca 10minuter med bil åt båda hållen ifrån byn, det är inte långt men det tar ändå mycket energi och tid att behöva åka hela tiden, dessutom med TVÅ hästar, helt plötsligt har det gått typ 4h på en dag bara för att man ska iväg till ridhuset - när jag dessutom aldrig åker själv med hästarna, utan ska alltid ha med någon, av säkerhetsskäl.
Att ha ett ridhus hemma på gården hade ökat mina förutsättningar till att bli bättre, men just nu finns inte den möjligheten pga ekonomiska skäl
 
En ridbana är dock i planeringsflöde och vi pratar om det i stort sett varje dag och försöker få fram bästa möjliga plan för det och att ha en ridbana ökar på oddsen rejält för att utveckla både mig som ryttare och hästarna.
 
Jag har dock den där lilla turen med stall på gården och att vi gör vårt eget grovfoder, bara där spar vi in en massa pengar, vilket ger mig möjligheten till att kunna åka på fler träningar och tävlingar.
 
Jag vet ju vad jag vill, och det är det här, men då behöver jag bättre möjligheter här hemma och steg ett är ju en bana och ett nytt stall. Och jag spar verkligen vartenda öre som går att spara för att få igång den här processen, resor, mat, evenemang osv det går bort för mig, för det här betyder mer!
 
Sen så ska mina föräldrar ha ett stort tack i det hela, utan Mams och Paps hade jag inte haft mitt liv jag har idag. Dom ställer upp varje dag, stöttar på sina olika sätt och försöker få mig att se framåt.
 
 
 

2016-02-22
21:36:03

Feber och inlämningsuppgifter
 
Ni vet den där känslan när man är totalt utslagen både fysiskt och psykiskt, tänk er den känslan och sen ha två inlämningsuppgifter som ska vara inskickade den 24feb. Fick ju dessa två förra veckan och var redan då krasslig och tänkte att jag skulle avvakta tills jag blev lite mer klar i huvudet för att göra dem... till min besvikelse så blev jag bara värre, men jag får väl skylla mig själv också lite när jag hela tiden intygar mig själv att jag är Viking och håller på och rider båda hästarna i stället för att ligga på soffan och vila.
- Men men, uppgifterna är klara nu och inskickade, har en kvar men den ska vara klar tills på Måndag så har lite mer tid på mig med den och med lite tur är jag frisk till dess då vi har träff och föreläsning Måndag och Tisdag igen!
 
Uppgifterna som skulle lämnas in nu var att man skulle redovisa ett program för avmaskning och vaccination från ett föl på sex månader fram tills den är fem år, inte så bara och bara - jag tänkte lite att försöka få vaccinationsintervallerna för hästinfluensa A1 och A2 så man slipper den vaccinationen mitt i tävlingssäsongen, utan gör den på hösten när säsongen är slut. Det är A1 och A2 du vaccinerar mot varje år för att få tävla!
Stelkrampsvaccinationen är också viktig, men den är inget krav på, men underlättar vid skador på hud och öppna sår - och är en smart och billig försäkring att ha!
 
Det är är lite kort urtaget från min uppgift som kan vara bra att veta:

-          Stelkramp Det är mycket viktigt att jag vaccinerar min häst mot stelkramp. Sjukdomen stelkramp orsakas av ett nervgift som produceras av en bakterie (Clostridium tetanus). Bakterien i sig finns i miljön och kan infektera hästen via skadad hud främst djupa sticksår. Hästar är känsligare mot stelkramp än andra djur och då symptom uppstår är det i regel försent att rädda hästen

 -          Hästinfluensa (A1 och A2) är en virussjukdom som ger influensa och förkylningssymptom, Symptomen är ofta snabbt övergående men även mycket smittsam och är luftburen i smittväg. Inom de flesta tävlingskategorier finns krav på vaccinering mot hästinfluensa!

 

 

2016-02-21
19:21:27

Träningshelg
 
Den här helgen har verkligen bara vart häst och åter häst!
 
Fredagen var det dressyrträning för bästa J, hon vet verkligen vad hon gör när hon hjälper mig med Bubba! Han var fantastiskt fin och vilken känsla vi fick fram, fokus på att jobba fram han till handen och jobba fram bakaktiviteten innan man kan minska farten i både trav och galopp.
 
Lördag så fick båda två åka på hoppträning i Svädsjö för bästa S. Helt sjukt vad jag var nervös med tanke på att det var deras första resa ihop båda två i samma transport, men snacka om att dom skötte sig som kungar. Det var väl några gnäggningar när dom skulle skiljas och lite oroligt de två - tre första minutrarna men sen accepterade dom läget och blev som vanligt.
 
 
 
• Giisa hoppade som en gud, hon vill hoppa hus vilket hon också gör, även fast hindren ligger på 70cm.. Det är väl nackdelen för tillfället, att jag inte hänger med när hon hoppar så stort, men än så länge har jag suttit kvar och jag tror på den här tjejen, något extremt! - tyvärr så blev en av ponnymammorna påriden så jag fick aldrig avsluta med bana på henne men hon hade gett mig bara fina språng så jag kan inte klaga !
Hon är en fantastiskt fin häst på alla sätt, är ju bara att kolla in bilderna här ↓
 
• Pronen hade jag hoppats skulle vara lite lugn å stabil eftersom han blivit igenom jobbad dagen innan, men nej! Jag ska egentligen inte klaga på honom då han nu tycker det är kul att hoppa, men jag vill inte att han ska springa mot hindren utan att jag kan få reglera honom, men trots detta att han kommer hur som helst inpå hinder så hoppar han och löser problemen på något magiskt sätt och nej det blir inte vackert jämt men han löser det!
 
Att han dessutom blir lite halvvild är väl inget, så länge han är positiv så är jag nöjd!
 
 
 
 
- Jag då ? Jag är lite missnöjd med min egna ridning, då jag kände att jag inte hittade avstånd som jag borde och var liksom inte riktigt med, men jag är sjuk också så kan vara det... Men man kan inte vara nöjd jämt och det är av det dåliga man lär sig, bara att kämpa vidare!
 
Idag söndag avslutade vi hästhelgen med att åka och löshoppa Giisa, hon är så fantastiskt rolig att kolla på, då hon är så smart och löser sina problem och rättar sig snyggt, hon är en smart häst! Älskade häst♥
 
Det börjar märkas nu att säsongen börjar dra igång, inte minst på min Instagram, haha hästbilder delux gånger tusen!
 
Nästa helg finns det en tävlig tillgänglig, men jag vet inte än om jag ska åka, om jag fortfarande känner mig krasslig är det onödigt, men jag vill ju, verkligen verkligen åka och tävla! Får se hur dom känns under veckan och hur frisk jag kan bli
 
 

2016-02-18
23:21:35

Dopning
 
En grej som vi på sista träffen gick igenom var Doping. Doping är prestations höjande, men kan även vara prestations sänkande, Det är så viktigt att vi som ryttare har koll på vilka regler som gäller och speciellt vad vi faktiskt ger våra hästar, för har du som ryttare otur att få lämna ett slumpmässigt dopningstest och det är positivt kan du riskera 6 års fängelse! - och oavsett vad, så är det alltid du som ryttare som tar straffet.
 
Något som jag hoppas alla vet är att all typ av doping är förbjuden,även under träning och tävlingsliknande träningar. Du som ryttare omfattas i Riksidrottsförbundets dopningsreglemente, vilket betyder att du är skyldig att veta vad som gäller! 
 
För att veta hur lång karenstid du har på din häst efter en medicinsk behandling så är det viktigt att veta exakt när den medicinska behandlingen slutade, för det är då tiden börjar för karensen - du måste även vara noga med att ge den exakta dosen av medicineringen du fått angiven av din veterinär, annars gäller inte den karenstid som är angiven!
 
Visste du t.ex. att Munkpeppar till häst har en karenstid på 48h innan du får starta och att Aloe Vera som just nu är en trend har hela 96h karenstid innan du får starta? Det är även viktigt att inte ha koffeinpreparat i närheten av hästen, så som kaffe... har du otur och den får i sig det på något sätt har du en karenstid på 14 dygn!
 
En annan sak man kan tänka på är att t.ex. märka ut alla burkar med extra tillskott / foder med karenstiden, jag menar bara för att Aloe Vera har en karenstid så är det inte dåligt, men man ska veta att det just nu finns en karens och då kan man underlätta genom att märka förpackningen med 96h karens!
 
Det är som sagt jätteviktigt att man har koll och att hela tiden ha koll på listorna då dem uppdateras ganska ofta och att man ska vara väääldigt källkritisk! Nu går jag ju emot mig själv lite här men om en blogg skriver att Nyponpulver är doping (vilket det inte är för den har 0h karens) så ska du inte få panik, utan leta reda på fakta på säkra sidor så som på
 
Ridsportsförbundet
och
Hästsverige
 
Man kan även kolla lite på "Code of Conduct" , eftersom det är en viktigt del i vårt tävlingsreglemente samt den internationella sidan FEI cleansport där man även kan söka internationella substanser om vad som klassas som dopning.

 
 
Tänk på att du inte någonstans kan söka på specifika namn utan måste hela tiden söka på substanser, det gör det hela lite krångligare men det är värt det i slutändan!
 
 
 

2016-02-17
22:42:38

Hoppövning "Fem och halvan"
 
En hoppövning som jag gillar väldigt mycket är den så kallade "fem och halvan" - Övningen i sig är väldigt enkel, eller ja för den lite erfarne ryttaren så är den oftast problemfri och är ett väldigt starkt moment för ryttare eller hästar med lite halvdåligt självförtroende! Bommen in är en hjälpbom som gör att hästen alltid kommer rätt in på krysset och kan därför utan problem lösa oxern ut, (tänk på att ha en stark trav in) vilket ger en känsla av att det är lätt och man kan även höja oxern lite, och det i sig är en boost för självförtroendet - men som alltid så ska man aldrig utmana ödet för mycket och inte höja mer än vad man tror sig själv och hästen klarar av, då blir övningens verkan till motsatsen än vad den är gjord för! - den är även bra för hästar som har svårt att göra arbetet själv utan ryttaren, då man som ryttare helst ska vara så tyst och lugn som möjligt och låta hästen lösa största delen av jobbet.
 
Detta är en övning jag gjort väldigt mycket med Bubba när han var i sin låga fas i sin rädsla för oxrar, den har hjälpt han att se att oxrarna inte är så farliga som han trott, och han verkligen älskar att hoppa den!
 
Att tänka på är att hålla krysset på ganska låg höjd, för att det ska vara enkelt, utan lägg fokusen på kryssoxern i stället - tänk även på att den här övningen kortar hästen väldigt mycket i galoppen så man kan kanske få rida lite extra för att få igång galoppen efteråt för att komma tillbaka till arbetsgalopp
Övningen är ett fantastiskt sätt att jobba styrka på!
 
Avstånden på storhäst är Bom -> 2,5m -> Kryss -> 5,5m -> Kryssoxer - vill man avancera kan man lägga till ett Räcke efter Kryssoxern med 9,5 m i mellan
 
rider du ponny kan du jättelätt googla fram avstånden eller söka på t.ex. Hippson
 

2016-02-17
20:05:00

En satsning i livet
 
 -
Som kanske inte så många vet så har jag börjat fokusera mer seriöst på min sport och livsstil, jag känner att jag aldrig kommer lägga hästsporten åt sidan, utan kommer alltid på ett eller annat sätt vara involverad där. Jag har alltså börjat utbilda mig inom häst!
 
Om jag hade vetat det här när jag var 15 år och skulle välja inriktning i livet till gymnasiet hade jag sökt till ett Ridsportsgymnasium, meen ung och dum som man var så blev jag nåt helt annat. Idag står jag på steg ett av fem inom min långa utbildning, jag går alltså Hästskötarutbildningen på Strömsholm!
 Den här utbildningen är på distans, är rätt skönt men kan även vara ett helvete när man har svårt med vissa uppgifter t.ex. eftersom vi bara har föreläsningar och ingen tid över till att plugga, utan det sker hemifrån.
 
Har i dagsläget precis kommit hem från träff två av fem och pågrund av den här utbildningen så blev jag så himla inspirerad av att starta upp här igen, dels för att dela med mig av min nya kunskap, dela tankar och tips men även ha någonstans att visa hur mycket mina hästar presterar och utvecklas - 10 bilder om dagen på min Instagram är inte uppskattat, för alltid när jag gör någon aktivitet med hästarna så filmas eller fotas det, nog om det.
 
När jag är klar med mina utbildningar kan jag förhoppningsvis titulera mig som Professionell Hästskötare, Ridlärare/tränare i största del i inriktning mot hoppning samt lättare terräng, men även som Beridare/unghästutbildare!
Jag har så många inom min krets som inspirerat mig till detta.
Så önska mig lycka till!
 
Kom gärna med tips om det är något speciellt ni vill att jag ska skriva om, jag är ingen expert (än) men kan alltid försöka!
 
- jag har för övrigt de snyggaste tyglarna! -